Concentreren en presteren

07-02-2022

Als ik je zou vragen “hoe vaak kun jij ongestoord werken?” Wat is dan jouw reactie? Het is geen probleem. Of dit kan alleen kan onder bepaalde voorwaarden bijvoorbeeld thuis.

Beloning

Ongestoord werken is vrij vertaald ‘niet door iets (onaangenaams) onderbroken worden tijdens je werk’. Het is dan mogelijk om een diepe concentratie of flow te bereiken waarin een geplande (deel)taak gerealiseerd wordt. Dit levert als beloning een gelukzalig gevoel op wat wordt veroorzaakt door dopamine. Dopamine is een stof die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen. Het is een neurotransmitter. Dat zijn een soort ‘boodschapperstofjes’ in de hersenen die informatie van de ene naar de andere zenuwcel overbrengen. Dopamine zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen. 1 (bron: Nederlands Herseninstituut)

Concentratie

De sleutel om een geplande (deel)taak af te krijgen en beloond te worden met een dopamine rush is concentratie. Oftewel een focus op de taak waarbij onderzoek en verwerking van gegevens leidend zijn. Ongestoord werken is actueler dan ooit. De hoeveelheid prikkels die dagelijks op ons afkomen is enorm toegenomen met de komst van technologie. En hiervan is de zintuigelijke afleiding door hinderlijk geluid een grote boosdoener. Bekende voorbeelden zijn de notificaties op telefoons die laten weten dat er (voice)mails, nieuwsbrieven, reacties en nieuwe posts zijn. Dit zijn geluiden die op onvoorspelbare momenten komen en direct afleiden. Andere bekende voorbeelden van hinderlijke geluiden op de werkvloer zijn (hard)pratende collega’s, allerlei apparatuur zoals koffiemachines, printers of airconditioning.

Kantoortuin of pretpark?

Als er iets impact heeft op de mate van concentratie dan is het werken in een kantoortuin. Ongewild gesprekken van anderen horen maar ook de notificaties van andere telefoons, mensen die onverwacht binnen of langslopen, muziek en transport (van goederen maar ook kopjes en glazen). Er ontstaat op sommige momenten van de dag een kakofonie aan geluiden die doen denken aan een pretpark met levendige geluiden en dito sfeer. Hinderlijk geluid is een van de heftigste negatieve beïnvloeders op onze productiviteit. In een lopend onderzoek geeft 80% van de medewerkers aan last te hebben van hinderlijk geluid op de werkvloer. (bron:www.Hoormij.nl)

Het ondermijnt zelfs onze gezondheid. 2 (bron: the british psychological society) Impact van hinderlijk geluid op gezondheid Hinderlijk geluid is voor het brein topsport, want al die chaotische geluiden moeten worden weggedrukt om de concentratie te behouden. Een ongezonde geluidsomgeving kan leiden tot allerlei klachten zoals hoofd- en/of nekpijn en vermoeidheid. Maar dit zijn slechts de gevolgen op korte termijn. Mensen die vaak en lang worden blootgesteld aan hinderlijk geluid, kunnen stressklachten krijgen. En dat kan weer leiden tot slaapgebrek, moeite met ontspannen, een kort lontje en het maken van fouten. Een burn-out ligt dan op de loer. Een uitgebreid artikel over ‘Aanpak hinderlijk geluid: ziekteverzuim daalt, productiviteit stijgt’ is te lezen op de site van Vitaal Bedrijf.

Van symptoombestrijding naar implementatie

Om dit onzichtbaar probleem zichtbaar te maken starten we met luisteren. We gebruiken hiervoor een methodiek waarbij gegevens worden verkregen uit vragenlijsten, werkplek observaties en metingen die worden gekoppeld aan beelden van een geluidscamera. Om beter te concentreren en presteren zijn inzichten op individueel niveau net zo belangrijk als op team of afdelingsniveau. Dit wordt bereikt door lezingen en workshops die altijd onderdeel uitmaken van een project.

Hoe klinkt de kantoortuin of werkplek van de toekomst ?

Een schitterende vraag die heel veel gedachten genereert en ideeën oproept. Het zou geweldig zijn als op basis van taken of werk geluidscriteria gemaakt worden. Deze kunnen helpen bij de inrichting van bijvoorbeeld concentratieplekken, brainstormplekken, pauze plekken et cetera. De geluidsomgeving zal dan in ieder geval – beter – passen bij de verwachting die men erbij heeft. Als geluid dan ook eens per jaar geagendeerd wordt op een werk- of teamoverleg dan klinkt dat naar mijn idee al aardig goed.