Een bak met herrie. Oplossingen voor minder hinderlijk geluid op de werkvloer

10-05-2023

Hoormij∙NVVS voert in 2023 het ZonMW-project Implementatie Prikkelreductie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis uit. Bijzonder aan dit project is dat er niet alleen aandacht wordt besteed aan slechthorenden, maar aan alle mensen die last hebben van hinderlijk geluid op de werkvloer. Hieronder een verslag van één van de bijeenkomsten in het JBZ.

Door Wil Verschoor – directeur Hoormij∙NVVS

Eén voor één druppelen ze binnen, de unithoofden van het ziekenhuis. Met een verhit gezicht uit een vorig overleg of na een moeilijk cliëntgesprek. Het komende uur is hun aandacht volledig gericht op het thema Prikkelreductie op de werkvloer. Projectleider Judith Veen vertelt over haar aanpak op de afdeling Cardiologie, een aantal weken eerder. Ze startte met een korte vragenlijst onder de 85 medewerkers over hun beleving van geluid op de werkvloer; 63 medewerkers vulden hem in. Dat is veel en het zegt iets over hun belangstelling voor het thema.

84% ervaart hinderlijk geluid op de werkvloer

Een paar uitkomsten: 10 van de 63 mensen geven hun gehoor een 6 of minder, 84% ervaart hinderlijk geluid op de werkvloer en 46% rapporteert vermoeidheid als gevolg daarvan. Veelzeggende cijfers. Dat vraagt toch om ingrijpen? Zeker als je bedenkt dat hinderlijk geluid kan leiden tot ziekteverzuim en 9% verlies aan arbeidsproductiviteit. Waar wachten we nog op?

Buizenpost

Judith gaat verder met haar presentatie. Ze zette een camera in die meet hoeveel en waar geluid vandaan komt. Uitkomst: het allerergste is de ‘buizenpost’, het transportsysteem voor medicijnen en bloedmonsters. Een bak met herrie, aldus het unithoofd. Elke buis komt met een klap van 80 decibel: dat is het geluid van een motor of een heel hard huilende baby. Een andere uitkomst gaat over de teampost, de centrale plek waar onder andere de overdracht plaatsvindt. Ook hier ervaren de medewerkers hinderlijk geluid en geen wonder: printers, de koffie automaat en de dweilmachine produceren nogal wat decibellen en dan zijn ook nog eens zes deuren die regelmatig open en dicht gaan, bijvoorbeeld omdat collega’s zo de kortste weg nemen naar de voorraadkast. Tot zover de knelpunten.

Oplossingen

Nu naar de oplossing. De korte klap is het bouwen van een kast om de buizenpost, daar wordt aan gewerkt. En het unithoofd heeft ook al geregeld dat de dweilmachine een uurtje later begint, als de overdracht voorbij is. En verder? Tsja, dan wordt het wel wat moeilijker. Want dan gaat het om elkaar aanspreken op elders gaan bellen of overleggen, niet meer de kortste weg nemen naar de voorraadkast of stoppen met het dragen van die hoge hakken die zo gemeen hard klikken in de gang. Makkelijk is het niet maar het goede nieuws is dat veel mensen willen meewerken. Omdat ze last hebben van hinderlijk geluid en omdat de cijfers van verzuim, vermoeidheid en lagere productiviteit voor zich spreken. In het artikel “Oververmoeid door hinderlijk geluid“, wat Judith Veen samen met bedrijfsarts Arne Koole schreef, wordt op arbo-niveau handvatten aangereikt om prikkelreductie te realiseren. Het zal ongetwijfeld even duren, maar komt vast goed.

De originele versie van dit artikel is te vinden op de website van Hoormij∙NVVS via deze link.