Gezonde geluidsomgeving werkt!

04-10-2022

En om dat te illustreren maakte stichting Klankbord.nu een filmpje.

Merel de hoofdpersoon, heeft al een tijdje klachten zoals vermoeidheid en moeite om zich te concentreren. Ze is werkzaam als geluidspecialist en is vaak onderweg naar verschillende bedrijven. Je zou denken dat ze als geen ander weet wat de impact van geluid is op – in dit geval haar – gezondheid. Maar ook nu blijkt weer, we zijn allemaal mens. De wereld wordt wat diffuus als het jezelf aangaat en je klachten hebt. Of dat je als geluidspecialist wordt benaderd om vraagstukken op te lossen.

Merel maakt dus een afspraak met de bedrijfsarts. Ze wordt uitgenodigd om te vertellen hoe haar werkdag eruit ziet én ze praten door over de verschillende geluiden die ze waarneemt gedurende haar dag. En wat het effect daarvan is. Bekijk hier de video.

Het verhaal van Merel stond centraal tijdens het event wat Klankbord.nu organiseerde op 15 september 2022. Het event werd goed bezocht door met name Arbo adviseurs, preventie medewerkers en bedrijven die geluidstechnische verbeteringen realiseren.

De diversiteit aan sprekers maakte het een boeiend congres. Wetenschap werd afgewisseld met praktijkvoorbeelden. Zo vertelde een arbo-/veiligheidsadviseur hoe je hinderlijk geluid op de agenda krijgt. En tegen welke weerstand Arbo soms aanloopt bij leidinggevenden en medewerkers. En hoe zet je een goed werkplekonderzoek op? En welke maatregelen kies je uiteindelijk?

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis vertelde over de holistische kijk op gezondheidszorg, wat wordt vorm gegeven door 6 elementen voor positieve gezondheid. Zo kijken de zorgverleners van het JBZ naar de beste zorg voor patiënten, maar als werkgever willen ze dit natuurlijk ook voor hun medewerkers. In het kader van goed werkgeverschap is het project Prikkelreductie op de werkvloer gestart. (zie projecten op de website waar Heart2Hear aan heeft meegewerkt) Een bedrijfsarts maakte de cirkel rond; hoe voorkom je uitval als gevolg van een ongezonde geluidsomgeving? Welke vragen moet je als bedrijfsarts tijdig stellen? Wat kan de bedrijfsarts doen om bewustwording van hinderlijk geluid op de werkvloer te creëren? Wat kan een medewerker zelf doen?

Tijdens deze middag was er voldoende ruimte voor netwerk gesprekken.

Judith Veen is medeoprichter van de Stichting Klankbord.nu
*Klankbord.nu is een gezamenlijk initiatief van organisaties met aandacht voor wat er speelt rond geluid en geluidsproblematiek. Het is een stichting met als doelstelling om aandacht voor geluid te laten toenemen, en het omgaan met – of streven naar oplossingen voor – geluidsproblemen hoog op de maatschappelijke en politieke agenda wil.